nam-ı diğer süt reçeli. ımmmmm neffiss! öğrencilerimden birine süt tembih etmiştim. ilk defa yoğurt yapacaktım. bu sebeple bir iki litre bişey getir demiştim. ama tutmuş 5 litre getirmiş yavrucak. e ne yapayım, bir kısmını denemelik, bin bir site dolaşıp en sonunda annemin ayrıntılı anlatımıyla yaptım yoğurdumuzu. süper oldu. (ilk olunca öve öve bi hoş oldum yahu :) )
geri kalanıyla şu süt reçelini bir deneyeyim dedim. anlattıkları kadar varmış. karamelli bir tadı var. bana bayramlarda yediğimiz, dedemizin evindeki şekerleri hatırlattı. ne güzel günlerdi.. girip çıkıp aşırırdık kardeşimle ve kardeş yarısı kuzenim Hasretimle. her şey bizim etrafımızda dönüyordu. dert yok tasa yok.. gözümü kapatıp kaşık kaşık yiyip o günleri anasım geliyor..
neyse nerelere geldik bi sütten. tarifini vereyim artık. bu arada hayatımda yaptığım ilk reçel de süt reçeli oldu
malzemeler ve yapılışı
1 litre süt. ( 5 su bardağı)
1 su bardağı şeker (daha az da olabilir)
geniiiiş bir tencere de yapmanız tavsiye edilir. çünkü taşma ihtimali var.
ben sobada pişirdim. sonuna doğru ocağa aldım. bu yüzden biraz daha uzun sürdü pişmesi. ama ocakta 1- 1,5 saate biter tahminimce. şeker sütün içinde eriyip neredeyse yarısı buharlaşıp azalana kadar hafif ateşte arada bir karıştırarak pişiriyoruz. süt tencerenin kenarlarına doğru hafiften yapışıp yanabilir. onları sütün içine karıştırmayalım. çünkü içinde kara kara kötü duruyor sonra. daha sonra içine 1 paket vanilya tozu ve 1 çay kaşığı karbonat atıyoruz. dikkaaattt!!!! karbonatı attığımızda süt çok kabarıyor. işte bu yüzden büyük tencereye ihtiyacımız olacak. bu aşamada ateşi biraz daha açıp hızlı hızlı karıştırarak çok koyulaştırmadan ocaktan alıyoruz. kıvamı kek hamurundan daha az yoğun oluyor. çünkü durdukça kendi kendine koyulaşıyor. eğer çok koyu olursa birazcık süt döküp mikserle çırparsanız da kıvamını ayarlamış olursunuz.
işte bu kadaaar. 1 litre sütten bir koca kase reçel çıkıyor. saklamayı ağzı kapalı yaparsanız üstü kurumaz.
herkese karamel tadında, yumuşacık, köpük köpük, lezzetli günler dilerim.
Anneciğim benim başarılı özverili çalışkan güzel sevgilim.Yaptığın herşey çok güzel hepsine bayıldım.el emeği göz nuru işlerin ve mutluluk tadında yemeklerin pastaların .Sana başarılar diliyorum papatyam .hep mutlu ol.seni seviyoruuuummm.
YanıtlaSilCanım annemsin canım canım
Silne kadar ilginç, annenden ne güzel şeyler öğrenmişsin. ellerine sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim buket hanım. Süt reçelini annemden öğrenmedim yalnız bu sefer ben ona öğrettim :)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilSayfanızı yeni keşfettim çok beğendim,
Süt reçelini bende yapıyorum ve müptelası olduk diyebilirim :)) Şimdi çikolatalısını denemek istiyorum. Bu arada sizi izlemeye aldım.
Bana da beklerim, http://fatoscatadlar.blogspot.com.tr/
Güzel paylaşımlarda tekrar görüşmeyi diliyorum.
İzmir'den kucak dolusu sevgiler,
Teşekkür ederim fatma hanım mesajınız beni çok mutlu etti. Sizin bloğunuzda çok renkli. Güzel paylaşımlarda buluşalım :) küçük bir kasabadan sevgiler...
SilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyor sevgiler
YanıtlaSilteşekkür ederim meltem hanım. özellikle çocuklar için yapılmasını tavsiye ediyorum. çünkü ne bir kimyasal, ne bir katkı maddesi var :)
SilBayıldığım bir lezzetti ellerine sağlık öğretmenimiz senide süt reçelinide unutmayacağız♡
YanıtlaSilSiz isteyin ben yapar gönderirim leman hanım.. Öpüyorum zeynebimin gözlerinden
Sil